Back to Top
Αγνώς καί οσίως διατηρήσω βίον τόν εμόν καί τέχνην τήν εμήν. Αγνή και αμόλυντη θα διατηρήσω τη ζωή μου και την επιστήμη μου. Όρκος του Ιπποκράτη
 
 

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ Αξιώσεις

2039
https://ippokratis.info/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1646/-1552656402.jpg
Διεύθυνση: Καβέτσου 27, 811 00 Μυτιλήνη, ΛΕΣΒΟΣ
Τηλέφωνο: 2251771211
Κινητό: 6984167492
Email: [email protected]
Πρόσωπο επικοινωνίας
ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ (+)
Κατηγορίες:
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ
  • Στοιχεία επιχείρησης
  • Χάρτης
  • Κριτικές

Η Αιματολογία είναι η μοναδική ιατρική ειδικότητα που συνδυάζει την εργαστηριακή με την κλινική πράξη.

Αντικείμενο του αιματολόγου είναι η διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση κάθε διαταραχής του αιμοποιητικού συστήματος όπως αυτή διαπιστώνεται με παθολογικά ευρήματα από τις εξετάσεις αίματος ή με εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με αιματολογικές διαταραχές όπως π.χ. η εμμένουσα λεμφαδενοπάθεια, η σπληνομεγαλία, η αιμορραγική διάθεση ή θρόμβωση κ.ά.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟ;

Ο αιματολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει στις παρακάτω περιπτώσεις:

 1.    Όταν σε εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στα πλαίσια τακτικού check up ή λόγω κάποιων συμπτωμάτων διαπιστωθεί:

 α. Αναιμία, δηλαδή χαμηλός αιματοκρίτης (ενδεικτικά όταν ο αιματοκρίτης είναι < 39% για τους άνδρες και <36% για τις γυναίκες). Τα αίτια της αναιμίας είναι πολλά με συχνότερο την έλλειψη σιδήρου, κυρίως σε νέες γυναίκες.

β. Λευκοπενία ή λευκοκυττάρωση δηλαδή χαμηλός ή υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες λευκών αιμοσφαιρίων όπως τα ουδετερόφιλα ή πολυμορφοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα εωσινόφιλα, τα μεγάλα μονοπύρηνα, τα βασεόφιλα. Οποιαδήποτε διαταραχή στον αριθμό κάθε επιμέρους πληθυσμού χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από αιματολόγο. Μειωμένος αριθμός πολυμορφοπυρήνων, για παράδειγμα, σημαίνει μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις που μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνες για τη ζωή.

Επίσης σημασία έχει, όχι μόνο ο αριθμός αλλά και η μορφολογία των κυττάρων αυτών. Πρόκειται δηλαδή για φυσιολογικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα κάθε ενήλικα ή πρόκειται για παθολογικές μορφές αυτών; Η εύρεση παθολογικών κυττάρων στο περιφερικό αίμα μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη κακοήθους νοσήματος του αίματος όπως π.χ. λευχαιμίας ή λεμφώματος.

γ. Θρομβοπενία ή θρομβοκυττάρωση δηλαδή χαμηλός ή αυξημένος αριθμός αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι μικρά κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Πτώση του αριθμού τους προδιαθέτει σε αιμορραγία και ιδιαίτερα όταν είναι λιγότερα από 30000/mL. Αντίθετα, αύξηση του αριθμού τους πάνω από 450000/ml αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων είτε στα κάτω άκρα είτε με τη μορφή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, πνευμονικής εμβολής κ.ό.κ.

δ.  Παθολογικοί χρόνοι παρακολούθησης πήξης του αίματος. Σε ασθενείς που έχουν υποστεί θρόμβωση, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως Sintrom, ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, αλλά και σε όσους έχουν παρατηρήσει μετά από τραυματισμό ότι το αίμα δεν “πήζει” γρήγορα, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος. Οι συνηθέστερες και απλούστερες εξετάσεις είναι: η μέτρηση 1) του χρόνου ροής, 2) του χρόνου προθρομβίνης (ΡΤ και ΙΝR), 3) του χρόνου μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT) και 4) του χρόνου θρομβίνης. Όταν κάποια από τις εξετάσεις αυτές είναι παθολογική είναι καλό να συμβουλευθεί ο ασθενής αιματολόγο ώστε να βρεθεί το αίτιο και αν χρειασθεί, να λάβει την κατάλληλη αγωγή.

 2.    Ασθενείς που παρατηρούν ψηλαφητούς λεμφαδένες, διόγκωση δηλαδή αδένων που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα αλλά δεν ψηλαφώνται υπό φυσιολογικές συνθήκες πρέπει επίσης να συμβουλευθούν αιματολόγο.  Ψηλαφητοί λεμφαδένες μπορεί να παρατηρηθούν και σε απλές ιώσεις όπως χαρακτηριστικά εμφανίζονται στη λοιμώδη μονοπυρήνωση, σε οδοντική φλεγμονή, σε ωτίτιδα κ.λ.π. Στις περιπτώσεις αυτές, ωστόσο, οι λεμφαδένες είναι σκληροί, επώδυνοι και υποχωρούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν ο ασθενής δει ότι οι λεμφαδένες είναι ανώδυνοι, μαλακοί και ευπίεστοι καθώς και ότι επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ότι μεγαλώνουν σε μέγεθος και εμφανίζονται νέοι θα πρέπει να επισκεφθεί τον αιματολόγο. Το ίδιο συνιστάται και σε περιπτώσεις που παρατηρείται σπληνομεγαλία (αύξηση του μεγέθους του σπληνός) μόνη ή και σε συνδυασμό με ηπατομεγαλία.

 3.    Γυναίκες που έχουν τουλάχιστον δύο κυήσεις που δεν εξελίχθηκαν ομαλά αλλά κατέληξαν σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου ή αποβολή θα πρέπει, σε συνεννόηση και με τον γυναικολόγο τους, να  επισκέπτονται και αιματολόγο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θρομβοφιλία. Θρομβοφιλία είναι η κατάσταση αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης που οφείλεται συνήθως σε συγκεκριμένες κληρονομικές μεταλλάξεις  στο γενετικό υλικό (DNA) ενός ατόμου. Η ανεύρεση της αιτίας και η κατάλληλη προφύλαξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  οδηγεί στη  γέννηση φυσιολογικού παιδιού.

 4.    Εξέταση για θρομβοφιλία θα πρέπει να κάνει και κάθε άτομο που χωρίς να έχει παράγοντες κινδύνου (π.χ. μετά από χειρουργική επέμβαση, παχυσαρκία, ακινητοποίηση στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάπνισμα) εμφανίζει αιφνίδια θρόμβωση σε φλέβες των κάτω άκρων, θρόμβωση μεσεντερίου φλέβας ή αρτηρίας, θρομβωτικό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή.

 5.    Παιδιά ή ενήλικες με αυξημένη αιμορραγία σε αρθρώσεις (αίμαρθρα) μετά από κάκωση ή αυξημένη αιμορραγία κατά την εξαγωγή δοντιού καθώς και γυναίκες με μεγάλη ροή κατά την έμμηνο ρύση που διαρκεί πολλές μέρες είναι καλό να εξετασθούν για την ύπαρξη αιμορροφιλίας. Αιμορροφιλία ονομάζεται η κατάσταση αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας που προκύπτει από την κληρονομική έλλειψη του παράγοντα πήξης VIII ή IX. Οι παράγοντες αυτοί κυκλοφορούν στο αίμα και συνεισφέρουν στην πήξη του μετά από τραυματισμό. Οι αιμορροφιλικοί ασθενείς χρειάζονται παρακολούθηση σε ειδικό κέντρο και λήψη του παράγοντα που τους λείπει με τη μορφή ενδοφλέβιας ένεσης για την πρόληψη αιμορραγίας.

 6.    Τέλος ο αιματολόγος παρακολουθεί και ασθενείς με λέμφωμα, λευχαιμία ή πολλαπλούν μυέλωμα όταν η διάγνωση γίνει μετά από βιοψία όγκου, μυελόγραμμα ή οστεομυελική βιοψία. Οι καταστάσεις αυτές είναι κακοήθειες του αίματος. Ανάλογα με τον τύπο μπορεί να χρειάζεται παρακολούθηση μόνο, ήπια θεραπεία με φάρμακα από το στόμα ή πιο επιθετική θεραπεία με ενδοφλέβια χημειοθεραπεία. Και πάλι ανάλογα με τον τύπο του λεμφώματος ή της λευχαιμίας ο αιματολόγος θα σας ενημερώσει για την πιθανότητα ή μη ίασης, τον τρόπο αντιμετώπισης και την πρόγνωση του νοσήματος.

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ 

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

0 Ανασκόπηση

0.0 μέσος όρος βάσει 0 Κριτικές


5 αστέρια
0
4 αστέρια
0
3 αστέρια
0
2 αστέρια
0
1 αστέρι
0

Δεν υπάρχουν κριτικές προς το παρόν

Γράψτε μια κριτική


* Σημείωση: Προκειμένου να επαληθεύσουμε τη νομιμότητα των κριτικών που δημοσιεύουμε, απαιτούμε αποδεικτικά στοιχεία για τη σύμβασή σας με αυτήν την επιχείρηση. Οποιαδήποτε απόδειξη παραστατικών αγορών που ανεβάζετε θα προορίζονται για την επαλήθευση αυτής της κριτικής και δεν θα είναι δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό μας

Προσθήκη αρχείων

Επιβεβαιώνω ότι οι πληροφορίες που υποβάλλονται εδώ είναι αληθείς και ακριβείς. Επιβεβαιώνω ότι δεν εργάζομαι, δεν ανταγωνίζομαι και δεν σχετίζονται με αυτόν τον πάροχο υπηρεσιών.
Συνεχίζοντας, συμφωνώ με τον Όροι και προϋποθέσεις.